Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai SANTA FE
 
 
Aktuálna súťažná otázka

Využíva Suzuki Swift dieslový agregát?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 

Výborné piate miesto

23.7.2008

 

Deva – Liqui Moly OffRoad Trophy Team Slovakia bol na Transilvania Adventure Trophy (TAT) 2008 úspešný, veď v silnej konkurencii si jeho posádka pripísala na svoje konto piate miesto.

Siedmy ročník Transilvania Adventure Trophy 2008 (TAT) sa už tradične odohrával v hlbokých horách v okolí rumunského mesta Deva. Slovenský tím mal štartovné čísla 19A a 19B a súťažil so špeciálmi zo štrnástich krajín Európy. Jeho hlavným tromfom oproti špičkovo pripraveným tímom mala byť nízka hmotnosť a predimenzované podvozky dvoch Suzuki. Samuraj využil nápravy z Patrola a Jimny z UAZ-u. Posádky tvorili Števo Malák - Stano Andraščík (19A) a Miro Koncoš – Jaro Šoltész (19B). Po nie príliš vydarenom úvode (odtrhnuté koleso na Suzuki Jimny) a drobných technických problémoch začal tím pomaly stúpať v priebežnom poradí nahor. Pri pretekoch tohto typu nie je núdza o blato hlboké niekoľko desiatok centimetrov, balvanmi veľkosti televízora v korytách horských potokov, strmé výjazdy neschodné ani po štvornožky a následné zjazdy voľným pádom alebo pomocou navijaku. Nechýbajú ani extrémne náklony, kde neostáva nič iné ako vyväzovať si strechu auta kvôli istému prevráteniu. Skrátka, boli to veľmi náročné podmienky pre všetky vozidlá. Odtrhnutým ramenám, riadeniu, prerazeným chladičom či občasnému zaľahnutiu vozidla, za lepších okolností iba na bok, sa nevyhol nikto, ani najlepšie pripravení. Po úvodnej ľadovej sprche zvolil slovenský tím taktiku voľnejšieho tempa, kedy je pravdepodobnosť vážnej deštrukcie techniky omnoho menšia. Slovenská posádka s číslom 19A sa na poslednej 65-kilometrovej etape dostala o tri miesta nahor. Vyvarovaním sa chýb v navigácii, pri ktorých sa stráca najviac času, sa jej podarilo poraziť troch ťažkých súperov. Konečné piate miesto je dostatočným zadosťučinením. Na rad prišli mnohé uznanlivé gratulácie organizátorov, ale i samotného dvojnásobného víťaza transylvánskej trophy, Csabu Borosa. Ten neveril, že to bola pre drvivú väčšinu prvá ostrá súťaž tohto druhu a v tomto zložení.

 
 
 
 
 
 
 
 
© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén